Afwegingen bij verkoop

Wij helpen u de juiste keuzes maken

Uw boot verkopen, waar moet u rekening mee houden?

Het voordeel van eerst kopen

De markt is krap; er staan weinig jachten te koop en er komen weinig nieuwe jachten bij. De doorlooptijd is hoog: jachten worden ongekend snel verkocht. Voor vrijwel iedere boot is de belangstelling zo groot dat je er snel bij dient te zien om een kans te maken. 

Niet misgrijpen

Ziet u een jacht dat helemaal aansluit bij uw bootwensen? Dan is het natuurlijk nog maar afwachten of zo’n kans zich op korte termijn nog een keer voordoet. Misschien denkt u daarom: indien mijn droomboot voorbij komt onderneem ik direct actie. Dit is een van de belangrijkste redenen om te kiezen vóór eerst kopen: u grijpt niet mis.

Het voordeel van eerst verkopen

De markt is nu goed. De kans dat dit zomaar in een korte tijd omslaat is niet groot, maar nooit onmogelijk. De waarde van jachten neemt toe en worden in recordtijden verkocht.

Ik wil mijn boot verkopen

  Zekere opbrengst

  U heeft geen garantie dat u over een paar maanden een hogere prijs ontvangt dan nu. Zelfs niet dat u dan dezelfde prijs krijgt als u nu kunt krijgen. Misschien overweegt u daarom om nu zo spoedig mogelijk het verkooptraject te starten, zodat u verzekerd bent van een hoge opbrengst.

  Bovendien, heeft u uw huidige boot al verkocht? Dan weet u precies wat u kunt besteden aan de volgende boot. Wel zo geruststellend.

  Het nadeel van eerst kopen

  U wilt liever niet zonder boot zitten en kiest ervoor eerst uw droomjacht aan te kopen. Daarna moet uw eigen schip verkocht worden. Meestal verloopt dit vlot in deze tijd, maar het is nooit 100% zeker.

  Dubbele kosten

  U loopt dus het risico een tijdje met dubbele kosten te zitten. Dit moet u zich wel kunnen veroorloven. Ligplaatskosten, verzekering, onderhoud, die facturen ontvangt u “2x” gedurende deze periode.

  Financiering van uw nieuwe jacht

  Een ander mogelijk nadeel van eerst een andere boot kopen, is dat u misschien tijdelijk minder budget beschikbaar heeft voor andere zaken. Om deze situatie te voorkomen, bestaan er mogelijkheden om uw jacht op andere wijze te financieren.

  En is de opbrengst hoger dan verwacht, dan is uw budget hoger dan u had kunnen bedenken. Dat betekent dat uw keuzevrijheid groter wordt…

  Het nadeel van eerst verkopen

  Met het krappe aanbod kan het gebeuren dat uw boot snel verkocht is en u nog geen ander jacht heeft gevonden. Of dat u al wel een boot gevonden heeft, maar dat de oplevering nog op zich laat wachten. Dit kan te maken hebben met een reparatie of refit of het kan zijn dat u leveringsproblemen van de nieuwe installaties ondervindt.

  Tijdelijk zonder boot

  Kortom, straks zit u wellicht tijdelijk zonder boot. Huren voor een weekend of lange vakantie kan een oplossing zijn. Alternatief zou u misschien de boot kunnen lenen van een familielid of vriend.

  Waar de een al bij het idee van tijdelijk geen eigen boot wakker ligt, is dit voor een ander niet zo erg. Wij bespreken deze afwegingen graag met u.

  Conclusie

  U dient het verkooptraject, dat u samen met ons als uw jachtmakelaar bent ingeslagen, vol vertrouwen en zonder zorgen in te gaan. Dus als u vooraf wakker ligt van dubbele lasten, verkoop uw boot dan eerst voordat u een andere boot aankoopt.

  Of ligt u er juist wakker van om tijdens een fantastische zomer boot-loos te zijn? Overweeg dan juist eerst te kopen.

  Inzicht en een onderbouwd traject inslaan geeft u rust. Daar helpen we u bij. Wij ontzorgen u als Full Service jachtmakelaar. Neem contact met ons op, dan denken we met u mee!